VG Haptotherapie en lichaamsgerichte therapie - Workshop MUZIEK, LICHAAM EN STEM

Image from activity

Informatie over activiteit

 • 20 oktober 2022
 • 14:30 - 20:00
 • 30 aanmeldingen
 • Standaardkosten € 60,00
 • Kosten voor leden € 35,00
 • Locatie

  Synergos
  Regentesselaan 21
  3818 HH Amersfoort

Workshop MUZIEK, LICHAAM EN STEM

20 OKTOBER 2022

NAAST DE VAKGROEPLEDEN HAPTOTHERAPEUTEN EN LICHAAMSGERICHTE THERAPEUTEN ISIEDEREEN WELKOM

Het woord MuSic komt oorspronkelijke van Mumoeder en Sic- Science, de moeder van wetenschap. Muziek wordt in vele traditionele culturen gebruikt voor heling. Muziek kan verbinding, verzachting, opening en kanalisering geven voor emoties en gevoelens. Met muziek kun je dimensies aanraken waar woorden tekort schieten. Dit werkt diep door tot in onze cellen.

In deze workshop kun je zelf aan den lijve ervaren hoe muziek, lichaam en stem met elkaar in verbinding staan en resoneren. Je krijgt dieper inzicht hoe jouw binnenwereld in contact staat met lichaam en geest. Je verkent hoe voor jou persoonlijk gevoelens en emoties in het lichaam spelen.
Wat raakt waar? Waar beweegt de muziek jou naar toe? Hoe trekt jouw stem zich terug?
Hoe kom je tot uiting? Hoe zet zich klank voort in het lichaam?
Met elkaar staan we stil bij deze natuurlijke bewegingen aan de grenzen van binnen en
buitenwereld. In het contact met elkaar ontdek je zelf hoe het voor jou werkt. Je krijgt handvatten voor zelfzorg en compassie om op eigen wijze zelf verder tot uiting te komen. De workshop geeft kleine praktische oefeningen die je kunt meenemen voor in je dagelijkse leven en in het werken met cliënten in je praktijk.

Achtergrond: Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van Ingrid van Arendonk. Als jongste van een muzikaal gezin leerde ze spelenderwijs al vroeg accordeon spelen. Met elkaar werd er veel gezongen op de fiets, in auto en tijdens het werken in huis. Levensvreugde en arbeidsvitamines. Toen haar vader plotseling overleed aan een hartinfarct, in 1972, werd het opeens heel stil in huis. Het spreken over dit loodzware verlies en verdriet was binnen het gezin enorm moeilijk. Aan de hand van haar moeder leerde Ingrid, onbewust, in deze stilte luisteren naar de muziek van het hart. Met haar jonge sensitieve kinderlichaam ving ze de verschillende klanken en tonen op. Als klein meisje observeerde ze de houding en bewegingen van de volwassenen in gesprekken. Op natuurlijke wijze vertaalde ze verschillende situaties in eigen beelden, kleuren en nieuwe tonen. Zo heeft de zesjarige Ingrid, eigenwijs en intuïtief, zelf de kracht van troost en verbinding in de muziek mogen ondervinden. Een heilzaam gegeven in haar leven. Een rode draad door haar eigen levensloop en werk.

Van Van oorsprong fysiotherapeut en kinderfysiotherapeut gebruikte Ingrid muziek in haar werk in het ziekenhuis en revalidatie centrum. Daarna is zij zich verder gaan verdiepen hoe muziek doorspeelt in bewustzijn, identiteit, persoonlijke levensloop en ontwikkeling.

In haar praktijk De Tweede Verdieping, in Rotterdam, is identiteit haptonomie de basis van waaruit ze werkt. Ze benut de natuurlijke wijsheid van het lichaam met grondtonen en muziek als spreekbuis van universele taal. Het is heilzaam en helpt pre-verbaal contact te maken met plaatsen waar woorden soms (nog) niet kunnen komen. De opleiding Ik-grensbewustzijnstrainer met het 3 dimensionale tuinmodel van Nick Blaser hebben Ingrid geholpen om verder handen en voeten te geven aan het gebruik van ongekende kwaliteiten van stem en muziek in haar werk als holistisch (hapto)therapeut, coach en trainer. In haar trainingen en workshops wordt dit mentale communicatie model kort geïntroduceerd.

De flyer:
 Flyer vakgroepbijeenkomst 20-10-2022 (Klik op de link)

Programma:

14.30 uur-15.00 uur binnenlopen
15.00 uur Start workshop
17.30 uur Eten
18.15 uur Vervolg workshop
19.30 uur Vergadering
Einde 20.00 uur

Kosten:
Let op! Voor leden geldt: eerst inloggen en dan aanmelden, je betaalt dan automatisch het goede
deelnamebedrag voor leden!

- Voor leden: inclusief 21% BTW: € 35,- incl. avondeten.
- Voor niet-leden: inclusief 21% BTW: € 60,- incl. avondeten

Locatie:
SYNERGOS, REGENTESSELAAN 21, 3818 HH AMERSFOORT
(SYNERGOS IS OP 5 MINUTEN LOOPAFSTAND VAN HET STATION AMERSFOORT CENTRAAL)

Certificaat/getuigschrift:
Na afloop ontvang je van de organiserende leden van deze vakgroep-bijeenkomst een certificaat voor 4 scholingsuren of 3 PSBK-uren.

Aanmelding:
Uiterlijk 6 oktober 2022 opgeven via de website van het NVPA:
https://www.nvpa.org/activiteiten-trainingen
Bij minder dan 10 deelnemers gaat de workshop niet door.

Annuleren:
Indien je toch niet kunt komen, kun je kosteloos annuleren tot 7 dagen voor aanvang.
Bij het secretariaat (digitaal). Bij annulering na deze datum wordt het volledige deelnamebedrag
van deze bijeenkomst in rekening gebracht.

CONTACT:
MASCHA ALEMAN, VAKGROEPCOÖRDINATOR HAPTOTHERAPIE &LICHAAMSGERICHTE THERAPIE
HAPTOTHERAPIE.NVPA@GMAIL.COM