Kanker overleven, weer zin geven aan je leven

Informatie over activiteit

 • 17 oktober 2024
 • 09:30 - 16:30
 • 4 aanmeldingen
 • Standaardkosten € 125,00
 • Kosten voor leden € 100,00
 • Locatie

  PERRON-3
  Hoff van Hollantlaan 1
  5243 SR ROSMALEN

Studiebijeenkomst van de vakgroep
Vaktherapie en kunstzinnige therapie

'Kanker overleven, weer zin geven aan je leven'
Hoe kan je als (vak) therapeut cliënten hierin ondersteunen?

Over het thema van de dag

Wat als in je omgeving, je werksituatie of in je eigen praktijk te maken krijgt met iemand met een vorm van kanker?
Wat als iemand met kanker - na alle behandelingen - de draad van het leven weer kan gaan oppakken en niet goed weet hoe hij/zij dat kan doen? En hoe geef je dan weer zin aan je leven?
De omgeving draait gewoon door, maar jouw cliënt is zoekende. Mag hij/zij vertrouwen op zijn eigen lichaam, is de kanker echt helemaal weg of komt het misschien ooit nog terug?
Pas na alle behandelingen dringt beetje bij beetje door wat deze ziekte gedaan heeft met de persoon. De cliënt wil het werk weer oppakken, wil weer aan de slag in het huishouden of wil leuke uitstapjes maken met het gezin en vrienden. De cliënt wil eigenlijk gewoon weer zichzelf zijn, zoals hij/zij was voor die ziekte.
Maar de cliënt merkt aan alles dat de alledaagse dingen meer moeite kosten en dat het energieniveau niet meer is wat het was.
Hoe kan jij als hulpverlener/(vak)therapeut deze cliënt bijstaan en ondersteunen in dit rouwproces zodat hij/zij weer zelfvertrouwen vindt in eigen lijf en leven?

Deelnemers aan deze studiebijeenkomst krijgen diverse tools aangereikt die direct bruikbaar zijn bij deze doelgroep. Dit gebeurt vanuit verschillende vaktherapeutische invalshoeken.

Programma

09.30 – 10.00 uur Welkom en inschrijving met koffie en thee
10.00 – 11.30 uur Lezing Anneke Naaijkens-Doek – Muziektherapeut
11.30 – 12.15 uur Lezing Bibi Mulders – Ervaringsdeskundige en behandeld met muziektherapie
12.15 – 13.15 uur Lunch
13.15 – 15.45 uur Workshop inclusief korte pauze met koffie en thee

Workshop Geertje Couwenberg – vaktherapeut drama
of

Workshop Astrid de Rooij - vaktherapeut beeldend

15.45 – 16.00 uur Plenair afsluiten met alle deelnemers
16.00 – 16.30 uur Afsluiting en aftekenen voor certificaten.

Hieronder vind je meer informatie over de sprekers, de mensen die een workshop gaan geven en een korte introductie over wat ze gaan doen:

Anneke Naaijkens-Doek

Muziektherapeut, psychosociale en palliatieve zorg in de oncologie, stervensbegeleider

Anneke studeerde in 2003 aan de HAN af als muziektherapeut. Sinds 2009 is zij werkzaam in de psychosociale oncologische zorg. Voorheen deed zij dit naast haar werk bij de GGZ. In 2014 is zij volledig in haar praktijk werkzaam waar zij zich specialiseerde in verlies en rouw. De laatste jaren werkt ze als muziektherapeut vanuit IPSO-centrum PATIO op de oncologische afdelingen van het Erasmus MC.

In de lezing zal ze stilstaan bij de verschillende fasen van het ziekteproces waar iemand die kanker heeft mee geconfronteerd wordt. Ook geeft ze aandacht aan de gedachten en gevoelens die bij patiënten vaak naar voren komen. Deze informatie zal ze aanvullen met praktijkvoorbeelden uit haar werk en onderbouwen met theoretische kaders uit de verliesverwerking en palliatieve zorg.

Het doel is dat jij als vaktherapeut meer inzicht krijgt in de doelgroep en met meer vertrouwen kunt kiezen welke werkvormen je inzet bij de behandeling van deze patiënt.

Bibi Mulders

Bibi kreeg kort na haar 50e verjaardag de diagnose acute myeloïde leukemie. Na een loodzwaar hersteltraject dacht ze de draad van het leven weer op te kunnen pakken. Niets was minder waar: ze had last van slapeloosheid, sombere buien en stress. Toen besloot ze te starten met muziektherapie.

Bibi vertelt over haar proces en haar ervaringen met muziektherapie.

Geertje Couwenberg – Wachtels van den Berg

Dramatherapeut, gedragstherapeut

Geertje heeft jarenlange ervaring als dramatherapeut (speciaal onderwijs, gevangeniswezen, verslavingszorg) en is ook gedragstherapeut (als mede-vennoot in de psychologenpraktijk Spiegel-I). Geertje heeft zelf een lang ziekteproces doorstaan. Met uitgezaaide melanoomkanker heeft zij alle stadia van het ziekteproces doorlopen. Vanuit beide kanten kan ze zich dus goed inleven in de problematiek waarmee zowel cliënten als behandelaars te maken krijgen.

In de workshop zal Geertje aandacht besteden aan een dramatherapeutisch drieluik, waarin door middel van elementen uit psychodrama wordt stilgestaan bij het acceptatie/ bewustwordingsproces van de cliënt. Wie was ik voor mijn ziekte, wie was ik tijdens mijn ziekte en wie ben ik na mijn ziekte?

Moeten we allemaal de Mount Everest gaan beklimmen of een boek gaan schrijven na een (levens)bedreigende ziekte? Of mag het ook iets anders zijn? In deze workshop gaan we het letterlijk in beeld brengen!

Astrid de Rooij

Astrid is beeldend therapeut en werkt enkele jaren binnen de GGZ (Reinier van Arkel) met mensen met een beperking.

Vijf jaar geleden werd bij haar darmkanker geconstateerd. Een periode waarbij alles stilstond en waarbij zij goed voor zichzelf moest zorgen. Van chemo, bestralingen, een tijdelijke stoma en operaties tot het hervinden van haar nieuwe ik. Tijdens dit proces heeft zij veel gehad aan het werken met creatieve materialen.

Tijdens haar workshop deelt ze een Kintsugi oefening, een oefening die kan bijdragen aan het repareren van rouw. Het is een metafoor om het genezingsproces te ondersteunen.

Een keramisch voorwerp dat gebroken is en in scherven uiteen is gevallen, kun je weer helen met gouden lijm. De kracht zit in het niet verdoezelen van de breuken, maar juist het accentueren ervan. De littekens leren accepteren. Het voorwerp zal nooit meer hetzelfde eruitzien, maar het wordt een kans om weer opnieuw te gaan shinen.

Als je deze workshop wilt doen, dan is het verzoek van Astrid om de volgende zaken zelf mee te nemen:
- een witte schotel, een wit kommetje of een wit bord
- een plastic tas
- een doek

Praktische informatie:
Locatie
PERRON -3
Hoff van Hollantlaan 1
5243 SR Rosmalen

Aanmelding
De studiebijeenkomst is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor niet-NVPA leden.
Er kunnen maximaal 40 mensen meedoen aan deze studiebijeenkomst, dus wil je graag meedoen, schrijf je dan nu gelijk in! Het minimum aantal deelnemers is 25.
Aanmelden kan tot 8 oktober 2024.

Kosten deelname

De kosten bedragen € 100,- (incl. 21% BTW) per persoon.
Niet leden betalen € 125,- (incl. 21% BTW) per persoon.

Dit is inclusief koffie, thee, lunch.

Speciale dieetwensen

Heb je speciale dieetwensen, geef die dan per mail door. Formuleer je dieetwens s.v.p. duidelijk en stuur je mail aan diana@nvpa.org. Je kunt dit tot uiterlijk 8 oktober 2024 doorgeven.

Tijdens de studiebijeenkomst zelf kunnen er geen dieetverzoeken meer in behandeling genomen worden!

Onderaan deze pagina kun je je opgeven door op Deelnemen te klikken.


Je kunt aan één workshop meedoen.

Graag bij de aanmelding aangeven voor welke workshop je wilt inschrijven. Kies je voor Astrid, dan graag een zelf witte schotel, kommetje of bord meebrengen. Ook een plastic tas en een doek is handig om mee te nemen.

Annuleringskosten
Annulering van de deelname is kosteloos mogelijk tot 8 oktober 2024. Bij annulering na deze datum wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.

Certificaat
Na afloop ontvang je een certificaat. Leden ontvangen dat in hun dashboard.
Niet-leden ontvangen het per mail.

Studie-uren

Deze studiebijeenkomst geldt voor de verplichte bijscholing PSBK en telt voor 6 scholings-uren of 6 PSBK-uren.
Accreditatie voor het FvB / register vaktherapie is aangevraagd.

Hoe de locatie te bereiken:

PERRON-3 is centraal gelegen, nabij de diverse uitvalswegen naar Utrecht, Nijmegen, Eindhoven en Tilburg. Er is een ruime gratis parkeergelegenheid op het terrein. Daarnaast is PERRON-3 uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het pand ligt pal naast het NS Station en er is een bushalte voor de deur.

Trein:

Het NS-station in Rosmalen is naast PERRON-3 gelegen. Steek de weg over. U loopt dan richting het pand van PERRON-3. De ingang vindt u aan de rechterzijde.
Klik hier voor de routeplanner NS.

Bus:

Neem Lijn 3 (Centraal Station Den Bosch naar Rosmalen) of Lijn 4 (De Kruiskamp naar Groote Wielen). Stap uit bij de halte Station Rosmalen. PERRON-3 vindt u recht tegenover de bushalte.
Klik hier voor de routeplanner Arriva.

Auto:

Vanuit Oss/Nijmegen
Neem de A50/A59 richting ’s-Hertogenbosch. Neem de afslag Rosmalen Oost. Op de rotonde neem je de eerste afslag. Vervolgens ga je op de volgende rotonde rechtdoor (tweede afslag: Deken van Roestellaan). Vervolg deze weg. Na de spoorwegovergang passeer je aan je rechterzijde PERRON-3. Neem de eerste afslag rechtsaf (Hoff van Hollantlaan). Ga het parkeerterrein van PERRON-3 op en ga voorbij de Fysiotherapie rechtsaf. Rij richting het blauwe pand en ga binnen bij Ingang D. Je bent dan in de centrale hal van PERRON-3.

Vanuit Eindhoven/Tilburg/Utrecht
Neem de A2 richting ’s-Hertogenbosch. Volg daarna de A59 in de richting van Oss/Nijmegen. Neem de afslag Rosmalen Oost. Op de rotonde neemt u de derde afslag. Vervolgens gaat u op de volgende rotonde rechtdoor (tweede afslag: Deken van Roestellaan). Vervolg deze weg. Na de spoorwegovergang passeert u aan uw rechterzijde PERRON-3. Neem de eerste afslag rechtsaf (Hoff van Hollantlaan). Ga het parkeerterrein van PERRON-3 op en ga voorbij de Fysiotherapie rechtsaf. Rij richting het blauwe pand en ga binnen bij Ingang D. Je bent dan in de centrale hal van PERRON-3.

Gratis parkeren:

Er is voldoende gratis parkeergelegenheid op het terrein. Aan de achterzijde van het pand is een grote parkeerplaats met extra ingang naar de centrale hal van PERRON-3.
Ga het parkeerterrein van PERRON-3 op en ga voorbij de Fysiotherapie rechtsaf. Rij richting het blauwe pand en ga binnen bij Ingang D. Je bent dan in de centrale hal van PERRON-3.

___________________________